Pomidory faszerowane z mięsem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1555
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 7 pomidorów
- 4 rzodkiewki
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 sałata strzępiasta
- garstka świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić ostrym nożem w górnej ich części i wydrążyć w nich środki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną drobno miętę i mięso mielone. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszane składniki przełożyć do wydrążonych pomidorów, po czym wszystko przełożyć do brytfanki. Składniki w brytfance wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć. Wówczas składniki wyciągnąć z piekarnika, brytfanki i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną rzodkiewką, zielonymi ogórkami i sałata strzępiastą.
Komentarze (0)