Pomidory faszerowane z mięsem i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1319

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 7 pomidorów
  • 4 rzodkiewki
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 sałata strzępiasta
  • garstka świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić ostrym nożem w górnej ich części i wydrążyć w nich środki. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną drobno miętę i mięso mielone. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszane składniki przełożyć do wydrążonych pomidorów, po czym wszystko przełożyć do brytfanki. Składniki w brytfance wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć. Wówczas składniki wyciągnąć z piekarnika, brytfanki i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną rzodkiewką, zielonymi ogórkami i sałata strzępiastą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów