Seler duszony ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1882
Seler duszony ze szpinakiem
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 3 g suszonych trufli
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 mały seler
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka
  • 1 szklanka białego wina Bianco Borgoantico

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm i przełożyć do rondla. Następnie zalać go białym winem i gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowany ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Suszone trufle sparzyć wrząca wodą i pokroić na małe kawałeczki. Masło stopić na patelni i dodać do niego pokrojone grzyby oraz sezam. Smażyć przez minutę na średnim ogniu. Następnie dodać szpinak, oprószyć go szczyptą soli i smażyć przez kolejna minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do selera na talerzu. Pozostałe masło ze smażenia zmiksować mikserem i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów