Seler ze szpinakiem i komosą ryżową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1916
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
- pęczek świeżego szpinaku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak posiekać drobno. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżąca wodą, potem przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone łodygi selera i smażyć je przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego szpinak i smażyć razem przez kolejna 1 minutę. Do smażonych składników dodać ugotowaną komosę ryżową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)