Boczek duszony ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1814
Boczek duszony ze szpinakiem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g surowego boczku
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Boczek podzielić na porcje, przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i gotować przez 5 minut na dużym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i wyciągnąć z rondla. Szalotki z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony imbir oraz boczek. Sos sojowy zmieszać z winem czerwonym oraz cukrem brązowym i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać do tego szpinak i gotować razem jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów