Boczek duszony ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1814
Składniki:
- 300 g surowego boczku
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Boczek podzielić na porcje, przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i gotować przez 5 minut na dużym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i wyciągnąć z rondla. Szalotki z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony imbir oraz boczek. Sos sojowy zmieszać z winem czerwonym oraz cukrem brązowym i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać do tego szpinak i gotować razem jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)