Schab z ziemniakami i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3048
Składniki:
- 400 g schabu wieprzowego z kością
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100 ml sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 0,5 kg ziemniaków
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 litra lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Schab umyć, podzielić na porcje, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić i dodać do ziemniaków. Szpinak rozmrozić. Rozgrzać masło na patelni, dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego pokrojony drobno czosnek i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do reszty składników. Całość polać sosem sojowym.
Komentarze (0)