Schab pieczony ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2155
Składniki:
- 400 g schabu wieprzowego
- 30 g chipsów ziemniaczanych
- 20 g tłuczonych orzechów laskowych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- Na marynatę:
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżki octu 10%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Na sos:
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 l przegotowanej wody wody
Opis przygotowania:
Schab oraz szpinak umyć i osaczyć z wody. Przygotować marynatę: przegotowaną wodę lekko ostudzić i przelać do naczynia żaroodpornego. Do wody wlać ocet, wrzucić ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, wsypać cukier i dodać przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie składniki w naczyniu wymieszać, po czym włożyć do tego oproszony szczyptą soli oraz pieprzu schab. Całość wstawić do lodówki i marynować przez 12 godzin. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, zlać składniki marynaty, zaś mięso oprószyć curry, majerankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie włożyć do żaroodpornego naczynia. Wszystko zalać wrzącą wodą, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C i piec do miękkości. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na porcje i przełożyć na talerz. Do mięsa dodać szpinak.
Przygotować sos: musztardę z miodem przełożyć do kubka, wlać do tego 1 łyżkę z wytworzonego sosu z wcześniej pieczonego mięsa, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i polać nim mięso.
Chipsy ziemniaczane utłuc z orzechami laskowymi w naczyniu i posypać nimi całą potrawę.
Przygotować sos: musztardę z miodem przełożyć do kubka, wlać do tego 1 łyżkę z wytworzonego sosu z wcześniej pieczonego mięsa, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i polać nim mięso.
Chipsy ziemniaczane utłuc z orzechami laskowymi w naczyniu i posypać nimi całą potrawę.
Komentarze (0)