Schab z porem i imbirem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3691
Składniki:
- 40 dkg schabu bez kości
- 2 pory
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 starta gałka muszkatołowa
- olej
Opis przygotowania:
Schab umyć i pokroić w kostkę. Sos sojowy wymieszać z 5 łyżkami wody, dodać miód i zagotować. Zagotowanym sosem zalać mięso, dodać posiekany drobno imbir i odstawić na 30 minut. Następnie wyciągnąć mięso z sosu i usmażyć bez tłuszczu na patelni. Po usmażeniu mięso przełożyć do rondla. Pory oczyścić, umyć, pokroić w krążki i usmażyć na tłuszczu z mięsa dodając jedynie odrobinę oleju, po czym dodać do mięsa. Mięso zalać sosem i dusić pod przykryciem do 10 minut. Mąkę rozprowadzić z 1 łyżką wody, dodać do całości, wymieszać i zagotować. Gotowe danie podaje się na gorąco z ryżem i surówkami.
Komentarze (0)