Schab z owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1995
Składniki:
- 1,2 kg schabu bez kości
- 2 jabłka
- 5 dag rodzynek
- 5 dag suszonych moreli
- 1 jajko
- 1/2 l soku jabłkowego
- 1 łyżka żelatyny instant
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Schab opłucz, ze środka wyjmij część mięsa. Natrzyj dokładnie pieprzem oraz solą i odstaw na godzinę do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Morele opłucz, potnij na kawałki. Wykrojoną część mięsa zmiel, wymieszaj z owocami, dodaj rodzynki, jajka oraz odrobinę soli. Masę włóż do środka schabu. Całość obwiąż bawełnianą nicią. Mięso ułóż w natłuszczonej formie i piecz przez 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Upieczony schab ostudź, pokrój w plastry średniej grubości.
Sok jabłkowy zagotuj, dodaj żelatynę, wymieszaj, ostudź. Tężejącą galaretą zalej plastry schabu i wstaw na godzinę do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Morele opłucz, potnij na kawałki. Wykrojoną część mięsa zmiel, wymieszaj z owocami, dodaj rodzynki, jajka oraz odrobinę soli. Masę włóż do środka schabu. Całość obwiąż bawełnianą nicią. Mięso ułóż w natłuszczonej formie i piecz przez 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Upieczony schab ostudź, pokrój w plastry średniej grubości.
Sok jabłkowy zagotuj, dodaj żelatynę, wymieszaj, ostudź. Tężejącą galaretą zalej plastry schabu i wstaw na godzinę do lodówki.
Komentarze (0)