Schab z owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1910

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 2 jabłka
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 1 jajko
  • 1/2 l soku jabłkowego
  • 1 łyżka żelatyny instant
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Schab opłucz, ze środka wyjmij część mięsa. Natrzyj dokładnie pieprzem oraz solą i odstaw na godzinę do lodówki.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Morele opłucz, potnij na kawałki. Wykrojoną część mięsa zmiel, wymieszaj z owocami, dodaj rodzynki, jajka oraz odrobinę soli. Masę włóż do środka schabu. Całość obwiąż bawełnianą nicią. Mięso ułóż w natłuszczonej formie i piecz przez 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Upieczony schab ostudź, pokrój w plastry średniej grubości.

Sok jabłkowy zagotuj, dodaj żelatynę, wymieszaj, ostudź. Tężejącą galaretą zalej plastry schabu i wstaw na godzinę do lodówki.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów