Schab z marchewką i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1582
Schab z marchewką i cebulą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g schabu w całości
  • 8 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew oraz mięso umyć i osączyć z wody. Dwie marchewki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć je do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i pokroić w cienkie talarki. Pozostałą marchew przełożyć do kolejnego rondla i dodać do niej obraną że skóry cebulę. Oba składniki w rondlu zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Ugotowaną marchew przełożyć do miksera, wsypać do niej kurkumę i zmiksować na jednolitą masę. Cebulę pokroić na ćwiartki. Zmiksowane składniki wraz z pokrojoną cebulą wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego czosnku dodać oproszony szczyptą mielonego pieprzu schab w całości i smażyć go do chwili, aż lekko się przyrumieni. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć do rondla. Schab w rondlu zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić go, pokroić na porcje i dodać do całości. Wszystko polać pozostałym tłuszczem po smażeniu schabu z czosnkiem i udekorować talarkami smażonej wcześniej marchewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów