Sasznie z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1967

Składniki:

  • 25 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 strąk chili
  • 5 ziemniaków średnich
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor, dodać drobno pokrojoną chili i kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, wystudzić, obrać, zmielić. Dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować placki i nałożyć na nie farsz z kapusty. Skleić brzegi, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podawać gorące. Można polać sosem grzybowym lub mięsnym.

0 komenatrzy

Podobne przepisy