Saszłyki ryżowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1487
Składniki:
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonej kolendru
- 1 łyżeczka pieprzy czarnego
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany wymieszać z suszoną kolendrą, pieprzem i tartym parmezanem. Następnie uformować małe kulki i obtoczyć je bułką tartą. Całość nabić na patyczki szaszłykowe, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na liście sałaty. Musztardę wymieszać z miodem i wysmarować tym gotową potrawę.
Komentarze (0)