Saszłyki ryżowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1395
Saszłyki ryżowe
fot. Ruocaled / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej kolendru
  • 1 łyżeczka pieprzy czarnego
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany wymieszać z suszoną kolendrą, pieprzem i tartym parmezanem. Następnie uformować małe kulki i obtoczyć je bułką tartą. Całość nabić na patyczki szaszłykowe, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na liście sałaty. Musztardę wymieszać z miodem i wysmarować tym gotową potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów