Samosy z wołowiną i pastą z bakłażanów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2294
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
- Na wypełnienie:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 3 łyżki oleju
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- Na pastę:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży bakłażan
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć mielonym imbirem, pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać pokrojoną paprykę, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżką nałożyć na wycięte kwadraty z ciasta.
Całość zawinąć w trójkąty, zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron, potem wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować pastę: bakłażana przekroić na połówki i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Po tym czasie wyciągnąć go, obrać ze skóry, a miąższ drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekanego wcześniej bakłażana, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć do malej miseczki i podawać razem z całą potrawą.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć mielonym imbirem, pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać pokrojoną paprykę, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżką nałożyć na wycięte kwadraty z ciasta.
Całość zawinąć w trójkąty, zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron, potem wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować pastę: bakłażana przekroić na połówki i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Po tym czasie wyciągnąć go, obrać ze skóry, a miąższ drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekanego wcześniej bakłażana, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć do malej miseczki i podawać razem z całą potrawą.
Komentarze (0)