Samosy z kalafiorem, oliwkami i marchewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2182
Składniki:
- 150 g oliwek w zalewie
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 kalafior
- 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chili
- natka pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Oliwki osączyć z zalewy.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej roztopioną margarynę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i śmietanę, a następnie wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, po czym pociąć na równe kwadraty. Na pokrojone kwadraty wyłożyć po jednej oliwce i różyczce kalafiora, dodać pokrojone ziemniaki, połowę pokrojonej drobno natki pietruszki i posypać mieloną papryką chili.
Całość zawinąć, zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Marchew umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do samosów. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu i udekorować drugą połową drobno pokrojonej natki pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej roztopioną margarynę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i śmietanę, a następnie wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, po czym pociąć na równe kwadraty. Na pokrojone kwadraty wyłożyć po jednej oliwce i różyczce kalafiora, dodać pokrojone ziemniaki, połowę pokrojonej drobno natki pietruszki i posypać mieloną papryką chili.
Całość zawinąć, zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Marchew umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do samosów. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu i udekorować drugą połową drobno pokrojonej natki pietruszki.
Komentarze (0)