Samosy z kalafiorem, oliwkami i marchewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2182
Samosy z kalafiorem, oliwkami i marchewką
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g oliwek w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 kalafior
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryczki chili
  • natka pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Oliwki osączyć z zalewy.

Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej roztopioną margarynę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i śmietanę, a następnie wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, po czym pociąć na równe kwadraty. Na pokrojone kwadraty wyłożyć po jednej oliwce i różyczce kalafiora, dodać pokrojone ziemniaki, połowę pokrojonej drobno natki pietruszki i posypać mieloną papryką chili.

Całość zawinąć, zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Marchew umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do samosów. Wszystko oprószyć szczyptą pieprzu i udekorować drugą połową drobno pokrojonej natki pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów