Saltimbocca
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1317
Składniki:
- 500 g karkówki cielęcej bez kości
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 150 g szynki parmeńskiej
- 60 g masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej szałwii
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry i rozbić je tłuczkiem. Rozbite mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i przełożyć listkami świeżej szałwii. Całość zawinąć w rulony i wyłożyć szynką parmeńską. Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym wlać do niego oliwę z oliwek i dobrze rozgrzać. Następnie dodać do tego rulony mięsne. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się lekko przyrumienią z każdej strony. Wtedy wlać do tego wino wytrawne i dusić do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)