Pasta alla Norma
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1715
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 6 pomidorów śliwkowych
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 male bakłażany
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tartego sera ricotta
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pomidory oraz bakłażany sparzyć we wrzącej wodzie przez 5 minut. Następnie wyciągnąć z wrzątku. Pomidory obrać ze skóry i pokropić w drobną kostkę. Bakłażany pokroić w cienkie talarki, przełożyć je na 3 łyżki rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni, oprószyć szczyptą soli, oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy łyżką cedzakową ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Makaron penne wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować go do miękkości, po czym odcedzić i dodać do bakłażanów na talerzu. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej obrany ze skóry i pokrojono drobno czosnek oraz 2 świeże liście świeżej bazylii. Składniki te wymieszać i smażyć do chwili, aż czosnek się zeszkli. Wówczas dodać do tego sparzone wcześniej pomidory. Pomidory na patelni doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pozostałą świeżą bazylia i posypać tartym serem ricotta.
Komentarze (0)