Sałatka z bakłażanów z majonezem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1676
Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka soku ze świeżej cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę.
Bakłażany przekroić na połowy, następnie przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla i grillować do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z grilla i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do bakłażanów w misce. Dodać do nich pokrojoną wcześniej marchew. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminem rzymskim i dobrze wymieszać. Dodać do tego majonez. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i posypać orzeszkami pinii oraz natką zielonej pietruszki.
Sałatkę przed podaniem do spożycia skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Bakłażany przekroić na połowy, następnie przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla i grillować do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z grilla i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do bakłażanów w misce. Dodać do nich pokrojoną wcześniej marchew. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminem rzymskim i dobrze wymieszać. Dodać do tego majonez. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i posypać orzeszkami pinii oraz natką zielonej pietruszki.
Sałatkę przed podaniem do spożycia skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Komentarze (0)