Sałatka z bakłażanów z majonezem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1449
Sałatka z bakłażanów z majonezem
fot. Deror_avi (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku ze świeżej cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę.

Bakłażany przekroić na połowy, następnie przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla i grillować do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z grilla i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do bakłażanów w misce. Dodać do nich pokrojoną wcześniej marchew. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminem rzymskim i dobrze wymieszać. Dodać do tego majonez. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i posypać orzeszkami pinii oraz natką zielonej pietruszki.

Sałatkę przed podaniem do spożycia skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów