Sałatka z wodorostów kelp
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4016
Składniki:
- 300 g suszonych wodorostów morskich kelp
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czarnego octu balsamicznego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Wodorosty sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej sezamowy na patelni i zeszklić na nim czosnek z dymką. Potem dodać do tego osączone w wody wodorosty, pokrojony szczypiorek, po czym wlać do tego sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko doprawić do smaku brązowym cukrem, pieprzem, solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 5 minut. Gotowe ściągnąć z ognia i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
300 g suszonych wodorostow to chyba pomyłka? - byłaby to wielka paka nie do przejedzenia, nie mówiąc o tym, że 2 szkl. wody przykryloby ledwie dno