Sałatka z tuńczyka, fasoli i kaparów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3125
Sałatka z tuńczyka, fasoli i kaparów
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli
  • 150 g tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 2 dymki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Do fasoli dodać tuńczyka z puszki i zalać octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek. Dodać do tego osączone z zalewy kapary, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, obraną i pokrojoną w kostkę dymkę oraz musztardę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów