Sałatka z ryżem, jogurtem i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2009
Składniki:
- 1 czerwona cykoria
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki migdałów
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście, przełożyć ją razem ze szpinakiem do miski i skropić sokiem cytrynowym. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i prażyć je na średnim ogniu przez 40 sekund. Potem ściągnąć je z ognia i dodać do składników w misce. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać go z jogurtem greckim. Wymieszane składniki dodać do odparowanego ryżu, ponownie dobrze wymieszać i dodać do składników w misce. Wszystko oprószyć szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)