Sałatka z boczkiem i awokado
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3106
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku
- 15 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 1 główka sałaty
- 1 łyżka octu czerwonego
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę oraz awokado umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Pomidory suszone sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Boczek wędzony pokroić w cienie plastry, potem przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu razem ze sparzonymi wcześniej suszonymi pomidorami i razem zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, skropić octem czerwonym, oliwą z oliwek, wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)