Sałatka z mortadeli na pikantnie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5781

Składniki:

  • 80 dag mortadeli
  • 4 cebule (średniej wielkości)
  • słoik ogórków konserwowych
  • puszka kukurydzy
  • 4-5 jajek
  • 20 dag miękkiego żółtego sera
  • majonez
  • Składniki na sos:
  • słoiczek przecieru pomidorowego(mały)
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka chili-lub mniej(może być ostra papryka)
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Wszystkie składniki na sałatkę pokroić w kostkę, na końcu dodać majonez wymieszać i odstawić.
Następnie przygotować sos.
W rondelku na maleńkim ogniu powolutku zagotować przecier, ocet, oliwę, chili i sól - wystarczy by sos lekko zawrzał. Odstawiamy sos do wystygnięcia
(NIE WOLNO WLEWAĆ SOSU GORĄCEGO PONIEWAŻ MAJONEZ MÓGŁBY SIĘ ZWAŻYĆ!!!). Gdy sos ostygnie wlewamy go do sałatki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Naprawdę bardzo smaczna-każdy się nią zajada.

Autor: paulina

5 komentarzy

Robiłam pycha,i polecam bo naprawdę warto zrobić:)pozdrawiam

Jest super, robiłam, warto zrobić

ja też spróbuję:-)

no zobaczymy, jutro zrobię:)

Tanie,latwe,smaczne.Polecam

Podobne przepisy