Passatelli z owocami morza
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2145
Składniki:
- 4 mrożone kalmary
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 1 mrożona ośmiornica
- 1 l bulionu z kurczaka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na Passatelli:
- 3 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Ośmiornicę mrożoną oraz kalmary, rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć i pokroić na małe kawałki.
Przygotować Passatelli: bułkę tartą przesypać na stolnicę, po czym wymieszać z tartym parmezanem, solą i mieloną gałką muszkatołową. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać sok cytrynowy i wyrobić gładkie ciasto. Zagotować 1 l bulionu z kurczaka w rondlu, mieścić nad nim sito z dużymi otworami i przecierać przez nie przygotowane wcześniej ciasto. Całość gotować przez 2 minuty na średnim ogniu i wszystko odcedzić na drobniejszym sicie. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojone kalmary, ośmiornice oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu ich zarumieniania. Wtedy dodać do tego odcedzone ciasto z sita i całość smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty.
Przygotować Passatelli: bułkę tartą przesypać na stolnicę, po czym wymieszać z tartym parmezanem, solą i mieloną gałką muszkatołową. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać sok cytrynowy i wyrobić gładkie ciasto. Zagotować 1 l bulionu z kurczaka w rondlu, mieścić nad nim sito z dużymi otworami i przecierać przez nie przygotowane wcześniej ciasto. Całość gotować przez 2 minuty na średnim ogniu i wszystko odcedzić na drobniejszym sicie. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojone kalmary, ośmiornice oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu ich zarumieniania. Wtedy dodać do tego odcedzone ciasto z sita i całość smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty.
Komentarze (0)