Passatelli z owocami morza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2145
Passatelli z owocami morza
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 mrożone kalmary
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 1 mrożona ośmiornica
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na Passatelli:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Ośmiornicę mrożoną oraz kalmary, rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć i pokroić na małe kawałki.

Przygotować Passatelli: bułkę tartą przesypać na stolnicę, po czym wymieszać z tartym parmezanem, solą i mieloną gałką muszkatołową. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać sok cytrynowy i wyrobić gładkie ciasto. Zagotować 1 l bulionu z kurczaka w rondlu, mieścić nad nim sito z dużymi otworami i przecierać przez nie przygotowane wcześniej ciasto. Całość gotować przez 2 minuty na średnim ogniu i wszystko odcedzić na drobniejszym sicie. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojone kalmary, ośmiornice oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu ich zarumieniania. Wtedy dodać do tego odcedzone ciasto z sita i całość smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów