Łężnie z ziemniaków i kapusty kiszonej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2481
Składniki:
- Na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 5 dag masła
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki sezamu
- Na nadzienie:
- 0,5 kg ziemniaków
- 40 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Kapustę kiszoną zagotować w niewielkiej ilości wody i dobrze odcedzić. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją, wymieszać z kapustą i dodać do ziemniaków. Ziemniaki z kapustą przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć w 4 łyżkach letniego mleka. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże, wbić 2 jajka, dodać mleko, roztopione masło, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Następnie odstawić je na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto podzielić na małe bułeczki, rozpłaszczyć je w dłoni i nałożyć małą porcję ziemniaków z kapustą na środek. Brzegi ciasta zlepić, uformować małe bułeczki, naciąć nożem środek i ułożyć je na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Roztrzepać 1 jajko na talerzu, wysmarować nim bułeczki, posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć w 4 łyżkach letniego mleka. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże, wbić 2 jajka, dodać mleko, roztopione masło, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Następnie odstawić je na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto podzielić na małe bułeczki, rozpłaszczyć je w dłoni i nałożyć małą porcję ziemniaków z kapustą na środek. Brzegi ciasta zlepić, uformować małe bułeczki, naciąć nożem środek i ułożyć je na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Roztrzepać 1 jajko na talerzu, wysmarować nim bułeczki, posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Komentarze (1)
Bardzo ciekawy przepis,mysle ze warto go wyprobowac.Onia