Sałatka z gnocchi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4862
Sałatka z gnocchi
fot. sushi?ina / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki maki
  • 30 dag sera mozzarella
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 jajko
  • sól
  • pęczek bazylii
  • kilka listków rukoli

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowane odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i wyrobić na jednolitą masę, a następnie uformować z niej kulki. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić kulki. Gotować około 3 minut. Ugotowane powinny wypłynąć na powierzchnię, po czym należy je odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i wrzucić do niego odcedzone kulki. Smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w plastry, posolić i przysmażyć na oleju. Do pomidorów dodać połowę rukoli, bazylii, a kolejną połowę pozostawić do dekoracji. Całość wymieszać i dodać do tego ser mozzarella. Kiedy ser zacznie się rozpływać przełożyć wszystko do gnocchi na talerzu i udekorować bazylią i rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów