Sałatka z gnocchi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5566
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki maki
- 30 dag sera mozzarella
- 4 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 jajko
- sól
- pęczek bazylii
- kilka listków rukoli
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowane odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko i wyrobić na jednolitą masę, a następnie uformować z niej kulki. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić kulki. Gotować około 3 minut. Ugotowane powinny wypłynąć na powierzchnię, po czym należy je odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i wrzucić do niego odcedzone kulki. Smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w plastry, posolić i przysmażyć na oleju. Do pomidorów dodać połowę rukoli, bazylii, a kolejną połowę pozostawić do dekoracji. Całość wymieszać i dodać do tego ser mozzarella. Kiedy ser zacznie się rozpływać przełożyć wszystko do gnocchi na talerzu i udekorować bazylią i rukolą.
Komentarze (0)