Sałatka z czerwonej kapusty z syropem z agawy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2072
Sałatka z czerwonej kapusty z syropem z agawy
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kapustę zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć na sito. Następnie sparzyć ją wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Następnie całość zalać syropem z agawy, octem jabłkowym, oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów