Deser sucharkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1702
Deser sucharkowy
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 sucharków delikatesowych
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki polewy toffi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cukier brązowy wymieszać z cynamonem. Sucharki delikatesowe połamać na kawałki i wyłożyć nimi foremki do pieczenia ciasta. Następnie w środek wyłożonych foremek z sucharkami przełożyć sparzone wcześniej rodzynki oraz tłuczone orzechy włoskie. Masło stopić na patelni i dodać do niego cukier brązowy z cynamonem. Składniki mieszać na małym ogniu do czasu, aż się rozpuszczą. Rozpuszczone ściągnąć z ognia i zalać nimi składniki w foremkach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek, wyłożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone składniki posypać cukrem pudrem, po czym nałożyć na nie po 1 gałce lodów waniliowych i polać polewą toffi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów