Deser sucharkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1702
Składniki:
- 10 sucharków delikatesowych
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżki polewy toffi
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki rodzynek
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Cukier brązowy wymieszać z cynamonem. Sucharki delikatesowe połamać na kawałki i wyłożyć nimi foremki do pieczenia ciasta. Następnie w środek wyłożonych foremek z sucharkami przełożyć sparzone wcześniej rodzynki oraz tłuczone orzechy włoskie. Masło stopić na patelni i dodać do niego cukier brązowy z cynamonem. Składniki mieszać na małym ogniu do czasu, aż się rozpuszczą. Rozpuszczone ściągnąć z ognia i zalać nimi składniki w foremkach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek, wyłożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone składniki posypać cukrem pudrem, po czym nałożyć na nie po 1 gałce lodów waniliowych i polać polewą toffi.
Komentarze (0)