Sałatka z buraczków, marchwi i mięty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1587
Składniki:
- 4 czerwone buraczki
- 2 marchewki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- garstka świeżej mięty
- sól
Opis przygotowania:
Marchew, buraczki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Miętę drobno posiekać. Marchew z buraczkami przełożyć do osobnych rondli, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, buraczki pokroić w kostkę, a marchew ukośnie. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni, wlać do niego syrop klonowy i dodać posiekaną wcześniej mięte. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund, potem dodać do tego ugotowane buraczki oraz marchew. Całość doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)