Sałatka z buraczków, marchwi i mięty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1319
Sałatka z buraczków, marchwi i mięty
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 czerwone buraczki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Marchew, buraczki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Miętę drobno posiekać. Marchew z buraczkami przełożyć do osobnych rondli, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, buraczki pokroić w kostkę, a marchew ukośnie. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni, wlać do niego syrop klonowy i dodać posiekaną wcześniej mięte. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund, potem dodać do tego ugotowane buraczki oraz marchew. Całość doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów