Pasta z bakłażanów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2872
Składniki:
- 4 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 50 ml oliwy
- sok z 1 cytryny
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Bakłażany dokładnie umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić na plastry do 2 cm. Pokrojone plastry ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i zapiekać przez 10 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Obrać czosnek i cebulę. Czosnek rozetrzeć z oliwą, cebulę pokroić w drobną kostkę. Zapieczone bakłażany zmiksować razem z sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem, solą, pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem i natką zielonej pietruszki. Całość wstawić na 1 godzinę do lodówki, po czym podawać do spożycia. Pasta z bakłażanów najlepiej smakuje z razowym pieczywem.
Komentarze (0)