Pasta z bakłażanów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2872
Pasta z bakłażanów
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Bakłażany dokładnie umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić na plastry do 2 cm. Pokrojone plastry ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i zapiekać przez 10 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Obrać czosnek i cebulę. Czosnek rozetrzeć z oliwą, cebulę pokroić w drobną kostkę. Zapieczone bakłażany zmiksować razem z sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem, solą, pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem i natką zielonej pietruszki. Całość wstawić na 1 godzinę do lodówki, po czym podawać do spożycia. Pasta z bakłażanów najlepiej smakuje z razowym pieczywem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów