Sałatka wiosenna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1105
Składniki:
- 300 g białej fasoli w zalewie
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 250 g mozzarelli w zalewie
- 4 czerstwe kromki chleba tostowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcowej, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i przełożyć ją do miski. Białą fasolę osaczyć z zalewy i dodać do ugotowanej fasolki szparagowej. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do warzyw w misce. Następnie dodać do tego osączony z zalewy i pokrojony w kostkę ser mozzarella. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony w dużą kostkę chleb tostowy. Chleb oprószyć szczyptą soli, mielonym kminkiem i smażyć go na średnim ogniu do chwili, aż się zrumieni. Wtedy ściągnąć go z patelni i dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać i podawać do spożycia.
Komentarze (0)