Sałatka warzywna ze słonecznikiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3342
Składniki:
- 250 g zielonego groszku w zlewie
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 10 dag ziaren łuskanego słonecznika
- 4 buraczki czerwone
- 4 marchewki
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek szpinaku
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Buraki i marchew zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Dodać do tego pokrojonego w plastry ogórka i szpinak. Groszek oraz kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do warzyw. Rzodkiewkę pokroić w krążki, paprykę pozbawić nasion, pokroić w plastry i przełożyć do całości. Nasiona słonecznika sparzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do sałatki. Wszystko zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)