Cheeseburger z dynią i słonecznikiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1448
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 4 plastry sera Gouda
- 3 łyżki oleju
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 liście sałaty
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 1 łyżka obranych nasion z dyni
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bułki przekroić na połówki. Pomidora pokroić w cienkie plastry. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mieloną kolendrę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wsypać do tego mieloną paprykę chili, suszony tymianek, dodać musztardę Dijon i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i przełożyć je na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wówczas nałożyć na nie plastry sera żółtego i wszystko smażyć pod przykryciem, do chwili, aż ser się roztopi. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do przekrojonych wcześniej bułek. Dodać do tego sałatę, pokrojonego pomidora i nakryć przekrojoną bułką. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć na niej nasiona łuskanego słonecznika oraz dyni przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)