Sałatka warzywna z tuńczykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2417
Składniki:
- 200 g tuńczyka w zalewie
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 liście czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- garstka świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Tuńczyka oraz zielony groszek osaczyć z zalewy i przełożyć razem do jednej miski. Ziemniaki wraz z marchewką przełożyć do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, wymieszać, przełożyć na talerz, po czym polać go sosem sojowym i udekorować świeżym szpinakiem oraz listkami czerwonej kapusty. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry, lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do sałatki.
Komentarze (0)