Sałatka warzywna z tuńczykiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2417
Sałatka warzywna z tuńczykiem
fot. demi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g tuńczyka w zalewie
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 liście czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • garstka świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Tuńczyka oraz zielony groszek osaczyć z zalewy i przełożyć razem do jednej miski. Ziemniaki wraz z marchewką przełożyć do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, wymieszać, przełożyć na talerz, po czym polać go sosem sojowym i udekorować świeżym szpinakiem oraz listkami czerwonej kapusty. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry, lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do sałatki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów