Sałatka warzywna z mięsem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1641
Składniki:
- 300 g zielonego groszku w zalewie
- 20 g wędzonego boczku
- 15 g szynki wiejskiej wędzonej
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki majonezy
- 2 dojrzałe awokado
- 2 kiszone ogórki
- 1 cebula
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado dokładnie umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do ziemniaków. Dodać do tego pokrojone drobno ogórki kiszone. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do tego majonez. Ponownie wymieszać i dodać do rukoli na talerzu. Groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć go do miksera. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki, dodać do groszku w mikserze i razem zmiksować na jednolita masę. Boczek pokroić w mała kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do zmiksowanych wcześniej składników, wymieszać i dodać do całości na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną w cienkie plastry wędzoną szynką.
Komentarze (0)