Sałatka warzywna z awokado i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2169
Sałatka warzywna z awokado i szynką
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g szynki wędzonej w kawałku
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dojrzale awokado
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do składników w misce wraz z pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę papryką. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Następnie szynkę pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego, dodać pokrojony drobno szczypiorek, natkę zielonej pietruszki i majonez. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów