Sałatka warzywna z awokado i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2396
Składniki:
- 20 g szynki wędzonej w kawałku
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 dojrzale awokado
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do składników w misce wraz z pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę papryką. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Następnie szynkę pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego, dodać pokrojony drobno szczypiorek, natkę zielonej pietruszki i majonez. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)