Sałatka warzywna z kuskusem i granatem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1717
Składniki:
- 6 listków świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z granatu
- 2 łyżki nasion granatu
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 1 koper włoski
- 1 kalafior
- 1 szklanka kuskusu
- 1 łyżeczka przyprawy Baharat
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć oraz miętę umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je na blachę do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, przyprawą Baharat i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Kalafiora piec do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć go z piekarnika i przełożyć do miski. Koper włoski pokroić w cienkie plastry i dodać do kalafiora w misce. Wsypać do tego tłuczone migdały. Następnie kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go ro rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników w misce. Wszystko skropić sokiem z granatu, dodać do tego nasiona granatu i miętę. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)