Sałatka warzywna z kuskusem i granatem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1717
Sałatka warzywna z kuskusem i granatem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z granatu
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 1 koper włoski
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżeczka przyprawy Baharat
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć oraz miętę umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je na blachę do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, przyprawą Baharat i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Kalafiora piec do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć go z piekarnika i przełożyć do miski. Koper włoski pokroić w cienkie plastry i dodać do kalafiora w misce. Wsypać do tego tłuczone migdały. Następnie kuskus opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go ro rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników w misce. Wszystko skropić sokiem z granatu, dodać do tego nasiona granatu i miętę. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów