Sałatka szwedzka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3519

Składniki:

  • 1 główka zielonej sałaty
  • 4 śledzie rolmopsy (marnowane lub w gotowej zalewie)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek
  • 3 jabłka
  • marynata z dyni, cukinii lub patisona
  • 1 pęczek zielonego szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę dokładnie umyć, osączyć z wody i przybrać nią talerze. Jabłka i zielonego ogórka pokroić w cienkie plastry, ułożyć na liściach sałaty. Śledzie pokroić na małe kawałki i ułożyć na jabłkach. Na śledzie zaś ułożyć marynaty, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Ugotować jajka na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki i przybrać nimi sałatkę. Sałatkę polać śmietaną doprawioną solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów