Sałatka szwedzka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3611
Składniki:
- 1 główka zielonej sałaty
- 4 śledzie rolmopsy (marnowane lub w gotowej zalewie)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek
- 3 jabłka
- marynata z dyni, cukinii lub patisona
- 1 pęczek zielonego szczypiorku
- 1 szklanka śmietany
- sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę dokładnie umyć, osączyć z wody i przybrać nią talerze. Jabłka i zielonego ogórka pokroić w cienkie plastry, ułożyć na liściach sałaty. Śledzie pokroić na małe kawałki i ułożyć na jabłkach. Na śledzie zaś ułożyć marynaty, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem. Ugotować jajka na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki i przybrać nimi sałatkę. Sałatkę polać śmietaną doprawioną solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)