Zupa rybna z dynią i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 572
Składniki:
- 800 ml mleka kokosowego
- 600 g filetów z dorsza
- 600 g miąższu z dyni
- 4 zielone papryczki chili
- 4 czerwone papryczki chili
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 2 kolby kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Kolby kukurydzy pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną czerwoną paprykę i całą zieloną paprykę chili. Paprykę smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmięknie. Wtedy dodać do tego filety z dorsza i pokrojoną kukurydzę. Całość zalać mlekiem kokosowym i gotować do miękkości ryby. Następnie miąższ z dyni zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać go do gotowanej zupy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, dodać do tego liście z kapusty pekińskiej i gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)