Zupa rybna z dynią i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 572
Zupa rybna z dynią i warzywami
fot. whologwhy (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 600 g filetów z dorsza
  • 600 g miąższu z dyni
  • 4 zielone papryczki chili
  • 4 czerwone papryczki chili
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Kolby kukurydzy pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną czerwoną paprykę i całą zieloną paprykę chili. Paprykę smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmięknie. Wtedy dodać do tego filety z dorsza i pokrojoną kukurydzę. Całość zalać mlekiem kokosowym i gotować do miękkości ryby. Następnie miąższ z dyni zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać go do gotowanej zupy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, dodać do tego liście z kapusty pekińskiej i gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów