Sałatka marokańska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1300
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 400 g ryżu basmati
- 400 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 200 g majonezu
- 6 czerwonych buraczków
- 2 łyżki masła
- 1 główka salaty masłowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, odsączyć z wody, podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraczki odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić w kostkę i wyłożyć na liście sałaty. Ziemniaki przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym wymieszać ze szczyptą soli, 1 łyżką majonezu i wyłożyć na kolejne liście sałaty na talerzu. Marchew z groszkiem rozmrozić, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu marchew z groszkiem wymieszać z pozostałym majonezem i dodać do składników na talerzu. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować, po czym wymieszać go z odcedzoną z zalewy kukurydzą i dodać do całości.
Komentarze (1)
Jaką nazwę nosi oryginalnie taka salatka?