Sałatka marokańska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1300
Sałatka marokańska
fot. picturepartners / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 400 g ryżu basmati
  • 400 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g majonezu
  • 6 czerwonych buraczków
  • 2 łyżki masła
  • 1 główka salaty masłowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, odsączyć z wody, podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraczki odcedzić, obrać je ze skóry, pokroić w kostkę i wyłożyć na liście sałaty. Ziemniaki przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, po czym wymieszać ze szczyptą soli, 1 łyżką majonezu i wyłożyć na kolejne liście sałaty na talerzu. Marchew z groszkiem rozmrozić, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu marchew z groszkiem wymieszać z pozostałym majonezem i dodać do składników na talerzu. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować, po czym wymieszać go z odcedzoną z zalewy kukurydzą i dodać do całości.

Komentarze (1)

Jaką nazwę nosi oryginalnie taka salatka?

Podobne przepisy

Więcej przepisów