Sałatka alzacka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2490

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 150 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • 50 g kiełbasy miękkiej
  • 3 jabłka
  • 1 burak czerwony
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki białego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do duszenia pieczarek

Opis przygotowania:

Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plastry, zmieszać z tłuszczem i dusić pod przykryciem do 10 minut. Ziemniaki ugotować z burakiem czerwonym w mundurkach, po ugotowaniu obrać i pokroić w drobną kostkę, razem z pieczarkami dodać do szynki. Ocet, białe wino i olej wymieszać w jednym naczyniu, dodać do tego roztarty czosnek i dodać do całości. Sałatkę wymieszać i posypać natką pietruszki, podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów