Sałatka alzacka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2490
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 150 g szynki
- 100 g pieczarek
- 50 g kiełbasy miękkiej
- 3 jabłka
- 1 burak czerwony
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki białego wina
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- tłuszcz do duszenia pieczarek
Opis przygotowania:
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plastry, zmieszać z tłuszczem i dusić pod przykryciem do 10 minut. Ziemniaki ugotować z burakiem czerwonym w mundurkach, po ugotowaniu obrać i pokroić w drobną kostkę, razem z pieczarkami dodać do szynki. Ocet, białe wino i olej wymieszać w jednym naczyniu, dodać do tego roztarty czosnek i dodać do całości. Sałatkę wymieszać i posypać natką pietruszki, podawać do spożycia.
Komentarze (0)