Zapiekanka alzacka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2126
Składniki:
- 500 g grubego makaronu
- 250 g pieczarek
- 1 kurczak około 1 kg
- 1 kostka masła
- 30 g mąki
- 2 jajka
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki śmietany
- sól
Opis przygotowania:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowany odcedzić i przelać zimną wodą. Kurczaka podzieli na kawałki i upiec do miękkości na połowie masła. Po upieczeniu wyciągnąć kości i poszarpać go na drobne kawałeczki. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry i na 2 łyżkach masła udusić na patelni. Przygotować sos: z mąki i łyżki masła zrobić jasną zasmażkę, zalać ją rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką bulionową, wlać śmietanę, wbić jajka i starannie wszystko wymieszać. Jajka powinny się lekko ściąć. Do sosu dodać uduszone pieczarki i kawałeczki kurczaka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przygotować naczynie do zapiekania, wysmarować je masłem, przełożyć warstwami makaron, sos, makaron sos. Wierzchnią warstwę powinien stanowić makaron. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać przez 40 minut. Zapiekankę podajemy na gorąco.
Komentarze (0)