Sałata z mięsem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1238
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki tłuczonych orzechów ziemnych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 główka sałaty
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy i wsypać tłuczone orzechy ziemne. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na liście sałaty na talerzu.
Komentarze (0)