Ryż zawijany w liście bananowca z mięsem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 68
Ryż zawijany w liście bananowca z mięsem i orzechami
fot. NatashaBreen (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 liście bananowca
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i nałożyć go na sparzone wcześniej liście bananowca. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i razem z tłuczonymi orzechami włoskimi zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na liście bananowca z ryżem.

Całość zawinąć w rulony, zawiązać sznurkiem i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu, wszystko gotować przez 10 minut.

0 komenatrzy

Podobne przepisy