Ryż zawijany w liście bananowca z mięsem i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1655
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 liście bananowca
- 2 szklanki ryżu kleistego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i nałożyć go na sparzone wcześniej liście bananowca. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i razem z tłuczonymi orzechami włoskimi zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na liście bananowca z ryżem.
Całość zawinąć w rulony, zawiązać sznurkiem i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu, wszystko gotować przez 10 minut.
Całość zawinąć w rulony, zawiązać sznurkiem i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu, wszystko gotować przez 10 minut.
Komentarze (0)