Befsztyk z ryżem groszkiem i pistacjami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1491
Befsztyk z ryżem groszkiem i pistacjami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 100 g tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Mięso oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Mięso podzielić na porcje. Groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do groszku w mikserze. Wsypać do tego tłuczone pistacje (1 łyżeczkę pozostawić do posypania smażonego mięsa), wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do zmiksowanych składników na talerzu. Pokrojone mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć mąką i smażyć w mocno rozgrzanym maśle na patelni na średnim ogniu. Befsztyk smażyć 4 minuty z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć 2 minuty z drugiej strony. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pozostawionymi pistacjami i pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów