Befsztyk z ryżem groszkiem i pistacjami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1491
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 100 g tłuczonych pistacji
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Mięso oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Mięso podzielić na porcje. Groszek zielony osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do groszku w mikserze. Wsypać do tego tłuczone pistacje (1 łyżeczkę pozostawić do posypania smażonego mięsa), wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do zmiksowanych składników na talerzu. Pokrojone mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć mąką i smażyć w mocno rozgrzanym maśle na patelni na średnim ogniu. Befsztyk smażyć 4 minuty z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć 2 minuty z drugiej strony. Usmażony ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pozostawionymi pistacjami i pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.
Komentarze (0)