Sakiewki serowo-brzoskwiniowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1443
Składniki:
- Ciasto:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 500 twarogu sernikowego
- 3 brzoskwinie
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 2 mm. Następnie wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm.
Przygotować wypełnienie: brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę do miski. Następnie twaróg sernikowy przełożyć do kolejnej miski, dodać do niego żółtka, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier, zmiksować mikserem na jednolitą masę, a zmiksowane wymieszać z pokrojonymi wcześniej brzoskwiniami.
Całość nałożyć łyżeczką na wycięte z ciasta kwadraty i skręcić w sakiewki, ale z widocznym wypełnieniem na zewnątrz. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować wypełnienie: brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę do miski. Następnie twaróg sernikowy przełożyć do kolejnej miski, dodać do niego żółtka, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier, zmiksować mikserem na jednolitą masę, a zmiksowane wymieszać z pokrojonymi wcześniej brzoskwiniami.
Całość nałożyć łyżeczką na wycięte z ciasta kwadraty i skręcić w sakiewki, ale z widocznym wypełnieniem na zewnątrz. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)