Sakiewki serowo-brzoskwiniowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1443
Sakiewki serowo-brzoskwiniowe
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 500 twarogu sernikowego
  • 3 brzoskwinie
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 2 mm. Następnie wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm.

Przygotować wypełnienie: brzoskwinie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę do miski. Następnie twaróg sernikowy przełożyć do kolejnej miski, dodać do niego żółtka, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier, zmiksować mikserem na jednolitą masę, a zmiksowane wymieszać z pokrojonymi wcześniej brzoskwiniami.

Całość nałożyć łyżeczką na wycięte z ciasta kwadraty i skręcić w sakiewki, ale z widocznym wypełnieniem na zewnątrz. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów