Sago smażone z warzywami i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 905
Składniki:
- 250 g perełek sago (perły ze skrobi ziemniaczanej)
- 250 g czerwonej fasoli w zalewie
- 250 g rodzynek
- 1 biała rzepa
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 zielona papryczka chili
- sól
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Perełki sago przesypać do miski, zalać je 2 szklankami zimnej wody i moczyć przez 15 minut. Po namoczeniu odcedzić na sicie. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Rzepę umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Po starciu miąższ rzepy odcisnąć ręcznie z nadmiaru soku. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ją na drobne kawałeczki.
Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego odcedzone wcześniej perełki sago. Smażyć je na średnim ogniu przez 1 minutę, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do miski. Odcedzoną fasolę wrzucić do tego samego, mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć ją przez kolejną 1 minutę. Po tym czasie odcedzić ją łyżką cedzakową i dodać do perełek sago w misce.
Rodzynki wrzucić do rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je również przez 1 minutę, po czym rodzynki odcedzić i dodać do składników w misce. Papryczkę chili oraz odciśniętą rzepę wrzucić do rozgrzanego oleju i smażyć razem do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i wymieszać.
Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego odcedzone wcześniej perełki sago. Smażyć je na średnim ogniu przez 1 minutę, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do miski. Odcedzoną fasolę wrzucić do tego samego, mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć ją przez kolejną 1 minutę. Po tym czasie odcedzić ją łyżką cedzakową i dodać do perełek sago w misce.
Rodzynki wrzucić do rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je również przez 1 minutę, po czym rodzynki odcedzić i dodać do składników w misce. Papryczkę chili oraz odciśniętą rzepę wrzucić do rozgrzanego oleju i smażyć razem do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i wymieszać.
Komentarze (0)