Sago smażone z warzywami i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 675
Sago smażone z warzywami i rodzynkami
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g perełek sago (perły ze skrobi ziemniaczanej)
  • 250 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 250 g rodzynek
  • 1 biała rzepa
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 zielona papryczka chili
  • sól
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Perełki sago przesypać do miski, zalać je 2 szklankami zimnej wody i moczyć przez 15 minut. Po namoczeniu odcedzić na sicie. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Rzepę umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Po starciu miąższ rzepy odcisnąć ręcznie z nadmiaru soku. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić ją na drobne kawałeczki.

Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego odcedzone wcześniej perełki sago. Smażyć je na średnim ogniu przez 1 minutę, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć do miski. Odcedzoną fasolę wrzucić do tego samego, mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni i smażyć ją przez kolejną 1 minutę. Po tym czasie odcedzić ją łyżką cedzakową i dodać do perełek sago w misce.

Rodzynki wrzucić do rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je również przez 1 minutę, po czym rodzynki odcedzić i dodać do składników w misce. Papryczkę chili oraz odciśniętą rzepę wrzucić do rozgrzanego oleju i smażyć razem do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów