Deser z sago
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3813
Składniki:
- 600 ml wody
- 250 g szklanka ziaren sago
- 250 g cukru palmowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
Opis przygotowania:
Ziarna sago dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je do rondla, zalać 400 ml lekko osolonej wody i gotować przez 15 minut. Ugotowane odcedzić i przełożyć do kieliszków. Następnie cukier palmowy przesypać do rondla, zalać go 200 ml wody i gotować na małym do czasu, aż utworzy się gęściejszy syrop. Wtedy wlać do tego sok z limonki, wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przelać do ugotowanego sago w kieliszkach. Wszystko zalać mlekiem kokosowym.
Komentarze (0)