Płoć smażona z kaparami i selerem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2478
Składniki:
- 100 g kaparów w zalewie
- 4 ziemniaki
- 2 świeże płocie
- 2 ząbki czosnku
- 1 seler
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Płocie umyć, oczyścić, rozciąć poprzecznie i usunąć wnętrzności. Zostawić łeb i ogon. Wykonać nacięcia ukośne na całej rybie w odstępach po 1,5 cm z każdej strony. Następnie wnętrze ryby natrzeć granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć na patelni na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju z obu stron do miękkości ryby. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w słomkę i upiec frytki na rozgrzanym oleju. Upieczone posolić i dodać do ryby.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy oraz pokrojone drobno kapary i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone dodać do potrawy.
Seler obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, zagotować, po czym odcedzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości.
Dodać do tego szczyptę gałki muszkatołowej, a wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i koperkiem.
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w słomkę i upiec frytki na rozgrzanym oleju. Upieczone posolić i dodać do ryby.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy oraz pokrojone drobno kapary i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone dodać do potrawy.
Seler obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, zagotować, po czym odcedzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości.
Dodać do tego szczyptę gałki muszkatołowej, a wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i koperkiem.
Komentarze (0)