Ryż ze smażonymi warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1481
Ryż ze smażonymi warzywami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Groszek zielony rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, zalać ją 2 szklankami wrzącej wody. Po upływie 3 minut odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę oraz marchew. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie dodać do tego rozmrożony zielony groszek, sparzoną kapustę czerwoną oraz pokrojony na kawałki szpinak. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej ryż i dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć przez dalsze 1,5 minuty, ale już pod przykryciem na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów