Ryż ze smażonymi warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1481
Składniki:
- 200 g mrożonego groszku
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 szklanka ryżu
- garść świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Groszek zielony rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, zalać ją 2 szklankami wrzącej wody. Po upływie 3 minut odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę oraz marchew. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie dodać do tego rozmrożony zielony groszek, sparzoną kapustę czerwoną oraz pokrojony na kawałki szpinak. Całość oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej ryż i dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć przez dalsze 1,5 minuty, ale już pod przykryciem na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski.
Komentarze (0)