Ryż czerwony z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2122
Ryż czerwony z warzywami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki czerwonego ryżu
  • 2 rzodkiewki
  • 1 por
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • mielony, czarny pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać odparowany wcześniej ryż. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na małym ogniu do chwili, aż ryż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i zrumienić na nim pokrojonego na kawałki pora. Kiedy to nastąpi, ściągnąć go z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojoną w plastry rzodkiewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów