Ryż czerwony z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2122
Składniki:
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 szklanki czerwonego ryżu
- 2 rzodkiewki
- 1 por
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- mielony, czarny pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać odparowany wcześniej ryż. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na małym ogniu do chwili, aż ryż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i zrumienić na nim pokrojonego na kawałki pora. Kiedy to nastąpi, ściągnąć go z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojoną w plastry rzodkiewką.
Komentarze (0)