Ryż zapiekany z serem, kurczakiem i brokułem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1288
Składniki:
- 250 g kleistego ryżu
- 100 g tartego sera Gouda
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do kolejnego rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie ściągnąć je z patelni i wymieszać je z ugotowanym wcześniej ryżem i brokułem. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem Gouda, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Kiedy to nastąpi wszystko wyciągnąć z piekarnika, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać na ciepło do spożycia.
Komentarze (0)